Bebeklerde İlk Diş Ne Zaman Çıkar?

 

Bebeklerde İlk Diş Ne Zaman Çıkar?


Dünyanın en küçük varlıkları olan bebeklere dair en çok merak edilen konulardan biri de bebekler ilk diş ne zaman çıkar konusudur.

Bebeklerde doğdukları andan itibaren her aşamada dikkat edilmesi gereken ve belirli evrelere göre büyüme ve gelişme sağlayan durumlar vardır.

Diş çıkarma evresi de bu konular arasında yer alıyor. Bebekler, sağlıklı bir şekilde ağız gelişimine sahip oldukları takdirde, yaklaşık olarak 6-7 aylık oldukları zaman dişleri yavaş yavaş çıkmaya başlar.

Bebeklerin diş çıkarması halk arasında da aile içerisinde de hem fiziksel açıdan hem de manevi açıdan önemi oldukça büyük olan bir durumdur.

Genel olarak 6-7 aylık olan bebeklerde diş çıkarma evresi başlar. Ancak her bebeğin anatomik yapısı aynı olmadığı için bazı bebeklerde diş çıkarma 4-5 aylıkken de başlayabilir.

Anne ve babaları endişelendiren ve bir hazırlık evresine girmelerini sağlayan bu durumda bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar araştırılması ve öğrenilmesi gereken bir konudur.

Çok daha geç bir süreye aksayarak ilk yaşını doldurduktan sonra da çıkabilir. Ne kadar erken çıkarsa o derece konuşma yapısında düzgünlük görülür ve çocukların ağız yapısı daha net şekilde oturur. Ne kadar geç çıkarsa, konuşma evresine geçişte de o derece zorluk yaşanabilir.

Bebeğimin Diş Çıkardığını Nasıl Anlarım?

Anne ve babaların en merak ettiği soru olan bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar sorusu yanıtı en çok aranan sorulardan birisidir. Bebeklerde dişlerin çıkmaya başladığı zamanlarda bazı semptomlar belirir.

Anne ve babalar bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar sorusuna da bu semptomlarla birlikte yanıt bulabilirler. Bebekler diş çıkarmaya başladıkları zaman genel olarak ateşlenme başlar. Beklenmedik bir zamanda bebeğinizin ateşli olduğunu anlayabilirsiniz.

Aynı zamanda damaklarında bir ağrı ve kaşıntı başlar. Bebekler eline aldığı her cismi ağzına götürerek damaklarının kaşıntısını gidermeye çalışır.

Bu durumda da bebeklerinizin diş çıkarmaya başladığını anlayabilirsiniz. Diş çıkmaya başladığı zaman bebeklerde iştahsızlık başlar ve hiçbir şey yemek istemezler. Bu durumla doğru orantılı olarak da kilo kaybı da yaşanabilir.

Geceleri uykusuzluk başlar ve damaklarındaki ağrıdan dolayı sürekli ağlar ve hem kendileri uyumaz hem de ebeveynlerini uyutmazlar.

Bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar sorusuna yanıt arayan anne ve babalar bu tür belirtilerle karşılaştıkları zaman hangi ayda olursa olsun mutlaka damaklarını kontrol etmeli ve önlemlerini bu sürece bağlı olarak almalıdır.

Gündüz ve gece vakti ayırt etmeksizin, bebekler kendilerini bir hayli huzursuz hissederler. Bu huzursuzluk da bir döneme yayılarak her konuyu yakından ilgilendirir ve etkiler.

Böyle durumla karşı karşıya kalan anne ve babalar, önlemini almalı, sakin kalmalı ve uzman bir doktordan yardım almalıdır.

Dişi Kaşınan Bebeğe Nasıl Yardımcı Olunur?

Anne ve baba adayı olan herkesin bebeklerle alakalı bilgi sahibi olması gerekir. En önemli dönemlerden biri olan bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar süresi de anne ve babaları gerçek anlamda zorlayan bir süreçtir.

Bebekler bu dönemde uykusuzluktan ateşe, huzursuzluktan ağlamaya kadar birçok olumsuz durumla anne babayı karşı karşıya bırakır.

Bu semptomlar karşısında anne ve babalar bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar sorusunun yanıtını almış olur ve derhal bebeklerinin damaklarını kontrol ederler. Bebeklerde diş çıkarma evresinde damaklar ciddi boyutlarda kaşınır. Bebeklere bu konuda yardımcı olmak oldukça önemlidir.

Damaklarındaki kaşıntıyı gidermek isteyen bebekler refleksif olarak eline geçen her katı cismi ağzına götürür ve damaklarını kaşımaya başlar.

Bu durumda anne ve babalar bebeklerine yardımcı olabilmek için kaliteli plastikten elde edilen ve kesinlikle kimyasal boyalarla boyanmamış olan orta sertlikte ürünleri alarak bebeklerinin ellerine verebilirler.

Çok ciddi boyutta kaşıntı anı başladığında ise anne ya da babalar, uygun bir pozisyonda bebeği kucaklarına alarak damaklarını yavaş yavaş acı vermeden kaşıyabilirler. Diş kaşıyıcı olarak özel üretilen ürünler temin edilmelidir.

Tıbbi bir yardım ve uzmandan destek alınmalı ve diş kaşınmasını önleyen jeller kullanılabilir. Bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar sorusuna verilebilecek aslında net bir cevap yoktur.

Her bebeğin anatomik yapısı farklı olduğundan ve farklı genleri taşıdığından 4 aylıktan 1 yaşa kadar farklı dönemlerde diş çıkarmaya başlayabilirler.

Bebeklerin damakları kaşınmaya başladığı zaman mutlaka oturur pozisyonda olmalarına da dikkat edilmelidir. Boğazına hiçbir şey kaçmaması için diş kaşımak için seçilen ürünler de büyük bir özenle seçilmelidir.

Diş Çıkarma Döneminde Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Diş çıkarma döneminde bebeklerde hem psikolojik açıdan hem de fiziksel açıdan çok rahatsız edici sorunlar meydana gelir. Bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar sorusuna psikolojik belirtiler ve fiziksel belirtiler de cevap niteliği taşır.

Bu dönemde anne ve babaların üzerine düşen bir diğer görev ise bebeklerin ağız bakımına da özen göstermeleridir. Bu dönemde çıkan dişler çok küçük ve yeni olmasına rağmen derhal bakımı ele alınmalıdır.

Diş temizliğine özen gösterilmeli ve bebeklerin ağız yapısına zarar ve acı vermeden minik bir bezle temizlik yapılmalıdır. Bez kullanılamadığı zamanlarda ise yumuşak başlıklı ufak bir diş fırçası yardımıyla dişler ve ağız hafif hareketlerle temizlenir.

Bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir sorularının yanıtı buradadır.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski